Hatay Yaylaları Hakkında Bilgiler


BAĞRIAÇIK YAYLASI


Bağrıaçık yaylası konum olarak Erzin ilçesi Kızlar çayı köyü sınırları içinde kalmaktadır. Fakat yaylayı kullanan halk Dörtyol Kuzuculu beldesi halkıdır. Yaylanın tamamı nerde ise Kuzuculu halkından oluşmaktadır.
Yaylada hizmeti Bağrıaçık Yaylası Güzelleştirme ve Koruma Derneği adı altında kurulan dernek tarafından yürütmektedir. Bağrıaçık yaylasının araç yolu tamamı ile asfalt kaplama olup ulaşım sorunu yoktur. Elektiriği ve su alt yapı şebekesi bulunan yaylada yaklaşık olarak 450 hane bulunmaktadır. Nüfusu günü birlik kullananlarla beraber 3000 ni geçmektedir.
    Bağrıaçık yaylası rakım olarak 1563 metre de olduğu için bitki örtüsü Kara çam, Kayın ağaçları ve yer yer meşe toplulukları ile kaplıdır.


                                                                       KOCADÜZ

     Kocadüz yaylası Erzin ilçesine bağlı Kuyuluk köyü sınırları içinde kalmaktadır. Fakat yaylayı kullanan halk tamamı ile Dörtyol, Kuzuculu belde halkıdır. Elektirik şebekesi olan yaylada su alt yapısı yoktur. Araç yolu Üçkoz araba yolu üzerinde kaldığı için asfalttır. Hane sayısı 100 ün üzerinde olduğundan dolayı yaylayı yaklaşık olarak, 500 kişi kullanmaktadır. Rakım düşüklüğü Deliçay havzası içinde kalmasından dolayı nem alabilen Kocadüz dünyanın bitki çeşidi bol merkezlerinden biridir. Hem karasal iklim de yetişen hem de deniz ikliminde yetişen bütün bitkiler bu alanda bulunur. Hemen yanı başında ise Tekkoz Tabiat Koruma Sahası vardır.





                                                                           ÜÇKOZ

     Bugün Amanos dağlarında Zorkun’dan sonra ikinci bir metropol olma yolunda ilerleyen bir yayladır.Yöneticilerin tutarlı davranmaları sonucu tamamı ile su altyapısı elektirik şebekesi çöp hizmeti sağlık hizmeti ve aklınıza gelebilecek her konuda hizmetin bulunduğu yayla da ayrıca halka açık telefon kulübeleri dahi mevcuttur. Ama son dönemde halkın bilinçsiz kullanımı yüzünden kulübeler kaldırılmıştır.  Yayla dernek yönetimi tarafından yaylanın kanalizasyon şebekesi yapılması dahi düşünülmektedir. En büyük alış veriş marketleri ile göz dolduran Üçkoz yaylası alan kısıtlığı nedeni ile ormanlık alana kaymıştır.

 Küllü-Kuzuculu araç yolu, Osmaniye-Küllü bağlantısı ve İslahiye Hınzırı ile Kuzuculu araç yolu kavşağında kalan üçkoz yaylasının hane sayısı dernek kayıtlarında 850 görülmektedir. Fakat gerçek değer 1000 i geçmektedir. Üçkoz yaylasını daha çok Kuzuculu halkı kullanmakta olup, Dörtyol ve civar köy ile kasaba halkları da kullanmaktadır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kuzuculu Kasabası'nın Tarihi

Amanos Daglari hakkinda bilgiler

Eski Kelimelerimiz