KUZUCULU KASABASI EFSANALERİ

KARATAŞ
     Hatay ili Dörtyol ilçesi Kuzuculu Kasabasında birbirine sarılmış vaziyette iki kara taş vardır.Hikayesi şöyledir:
     Kuzuculu Kasabası kurulmadan önce Deliçay kenarında bir köy varmış. Bu köyü iki güzel kardeş yönetirmiş.Birinin kızı , diğerinin de oğlu olmuş Büyümüşler Kız köyün en güzel kızı olmuş emmisioğluna (amcaoğluna) nişanlamışlar.Bir gün oğlanın babası ölmüş.Kızın babası ‘’ ben parası olmayana,malı mülkü olmayana kızda vermem,mal da veremem ‘’ demiş.
      Oğlanı kızı istemekten kovmuş.Oğlan da kaçarak Mısır’a gitmiş.oranın valisi ile görüşerek durumu anlatmış ve yardım istemiş.Bunun üzerine vali komutanını çağırarak:
‘’Gidin o köyü basın ve kızı bu oğlana verin ‘’ diye emir vermiş ‘’ Bir dolusu askerle Akdenizin Dörtyol iskelesi yakınlarında Kinetinhöyüğü denilen yerden karaya çıkmışlar. Cuma günü olduğu için köylülerin çoğu camide imiş. Köye baskın yaparak çıkan ve karşı koyanların çoğunu öldürmüşler.
Sevgilisine kavuşan oğlan koşarak kıza sarılmış, ama o anda ikisi birden siyah taş olmışlar.Bunu gören askerler ve köyküler şaşırıp kalmışlar.Eskiden beri birbirlerini kavuşmalarını anlatan iki kara taş günümüzde genç aşıkların ve dileği olanların iki taş’ın arasından geçerek dilekte bulundukları ve adak adadıkları bir yerdir.
          Zamanla hazine avcıları(altın avcıları) tarafından yeri kazılan ve taşları kırılan bu iki kara taşın sadece iki büyük kalmıştır.Yinede halk bu iki kara tasa secgili olarak bakar ve inanır.Bu iki kara taş şu anda Kuzuculu Kasabası Şen Mahmutlu Mahallesi’nde Deliçay ile anayol kenarında durmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amanos Daglari hakkinda bilgiler

Kuzuculu Kasabası'nın Tarihi

Hatay Yaylaları Hakkında Bilgiler