Amanos Yılanı - Richulamus Barani




 Hatay Dörtyol hep Amanos dağlarında yapılan bu keşifler ile gündeme gelmiştir. Daha önceleri AÇED tarafından fark edilen ama bir türlü resmi çekilemeyen ve belgesi oluşturulamayan bu yılan Aydın Üniversitesi Fen Fakültesine bağlı Biyoloji Bölümü üyesi Pr. Dr. Kurtuluş OLGUN tarafından keşfedilmiştir. Fakat ne yazık ki bu yılan türü Dörtyol Karakese Beldesi bölgesinde bulunmasına karşılık yılana Barani ismi verilmiştir. Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği AÇED bu isme karşı gelerek ismin değişmesini istemiştir. Bu tavrı olumlu karşılayan Üniversite yönetimi yılana Latince olarak Richulamus Barani Türkçe olarak ta AÇED derneğinin önerdiği Amanos Yılanı ismini vermiştir.

Amanos Yılanı adı üstünde yılan olduğu için halk tarafından soğuk bakılan bir canlı türüdür. AÇED okullarda yapmış olduğu eğitim çalışmaları sonucu bu yılanı çocuklarımıza tanıtarak zararsız bir canlı olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Çünkü Amanos yılanı zehirsiz bir yılan türüdür. Doğadaki görevi ise kemirgenler, böcekler, sürüngenler, balıklar ve kuşlar ile beslenip besin zinciri halkasını oluşturmaktır. İnsana bir zararı olmayan 70 – 80 cm uzunluğundaki bu canlı ayrıca Amanos Dağlarına endemik bir türdür. Yani yeryüzünde sadece bizim dağlarımızda bulunmaktadır. Türkiye genelinde yaşayan 46 yılan türü bulunmaktadır. Amanos dağlarında bulunan bu yılan türü ile sayı 47 yılan türüne çıkmıştır. Amanos Yılanının Dörtyol ilçesinde bulunması ise ayrı bir şans faktörüdür. Çünkü bu yılan Dörtyol ismi ile anılmaktadır. AÇED’in yapmış olduğu çalışmalar sonucunda; Bizim için bir şey ifade etmeyen öldürdüğümüz Böcek ve Yılan ile Dörtyol ilçesinin bir sürü değeri olmasına karşılık, birçok insanın bir araya gelip kamuoyu oluşturamadığı bir anda Dörtyol bu canlılar sayesinde gündeme gelmiştir.

Yorumlar

  1. Harika, sahip çıkmalarına çok sevindim, endemik tür olması ise araştırmaya değer olduğunu gösterir ki, endemik olmasa bile araştırmaya değer :D

    YanıtlaSil
  2. İskenderun arsuzda bu türe denk geldim sadece dortyolda yok arastirmalar icin burayi tercih edebilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amanos Daglari hakkinda bilgiler

Kuzuculu Kasabası'nın Tarihi

Hatay Yaylaları Hakkında Bilgiler