Amanos dağlarının dünyadaki önemi ne yazık pek fazla bilinmemektedir. Oysa bu dağlar orta Avrupa ve Karadeniz iklim kuşağının kuzey yarım küredeki en son halkasıdır. Amanos dağlarını Kuzey Amanoslar ve Güney Amanoslar diye iki farklı kutup olarak incelemek gerekir. Bunun sebebi ise Amanos dağlarını ikiye ayıran Deliçay deresi ve havzasıdır. Deliçay havzası diye isimlendirdiğimiz bu havza Amanos dağlarını ikiye ayırmaktadır. Bitki çeşitliliğinin ve hayvan çeşitliliğinin çoğunluğu Deliçay havzasında bulunmaktadır. Güney yarım küreye en yakın olan bu iklim kuşağı Türkiye coğrafyasında Karadeniz iklimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında orta Avrupa iklim kuşağının özelliklerini taşıyan Karadeniz iklimi Orta Avrupa dağları ve ormanlarının uzantısıdır. Bu özellik Türkiye toprakları üzerinde kilometrelerce plato, düzlükler, kıraç dağlar ve tepeler bırakarak karşımıza doğu Akdeniz de tekrar karşımıza çıkmaktadır. Amanos dağları , ayrıca Toros dağlarının güneye uzanan bi
KUZUCULUNUN TARİHİ Tarihi kaynaklara göre bu bölgede M.Ö. III bin yıl önce Akad ve Sümerlerin, daha sonra Mısırlılar, İran (Pers), Makedonya (İskender İmparatorluğu), M.S. I. II. III. yüzyılda da Roma ve Bizanslıların yaşadığı görülmektedir. M.Ö. 333'de Roma İmparatoru İskender ile Pers Kralı III. Darius arasında yapılan İssos savaşının Deliçay (Pinaros) ile deniz kenarındaki bir yerde yapıldığı belirtilmektedir. Ayrıca Deliçay Amanos dağlarından çıkar ve İssos yakınlarında denize dökülür denilmektedir. Dörtyol ilçesi Yeşilköy kasabasında deniz kenarındaki Kinetinhöyüğü'nde yapılan kazılarda M.Ö. 6000 yılına ait eserler bulunmuştur. M.Ö. 18. yüzyıla ait yanmış ev kalıntıları, hayvan figürleri ve çok sayıda tarihi eserler çıkmıştır. Eski bir körfez limanı olan Kinetinhöyüğü pek çok kavme ev sahipliği yapmış, tarihi çok eski bir yerleşim merkezidir.
BAĞRIAÇIK YAYLASI Bağrıaçık yaylası konum olarak Erzin ilçesi Kızlar çayı köyü sınırları içinde kalmaktadır. Fakat yaylayı kullanan halk Dörtyol Kuzuculu beldesi halkıdır. Yaylanın tamamı nerde ise Kuzuculu halkından oluşmaktadır. Yaylada hizmeti Bağrıaçık Yaylası Güzelleştirme ve Koruma Derneği adı altında kurulan dernek tarafından yürütmektedir. Bağrıaçık yaylasının araç yolu tamamı ile asfalt kaplama olup ulaşım sorunu yoktur. Elektiriği ve su alt yapı şebekesi bulunan yaylada yaklaşık olarak 450 hane bulunmaktadır. Nüfusu günü birlik kullananlarla beraber 3000 ni geçmektedir. Bağrıaçık yaylası rakım olarak 1563 metre de olduğu için bitki örtüsü Kara çam, Kayın ağaçları ve yer yer meşe toplulukları ile kaplıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder